Nu toate caloriile s-au nascut egale.


Oricat de buna, variata si satioasa ar fi mancarea noastra, la Rawmazing, prima intrebare pe care o aud, inainte de laude si uneori de critici, este” dar cate calorii are”?

Si adevarul e ca si pe noi ne-a macinat o vreme intrebarea. Atat de tare ca am stat si am calculat, noptile, pentru majoritatea meniurilor, aportul caloric. Pe care ne-am gandit sa il adaugam pe site, in dreptul fiecarui meniu.

Si totusi… ezit un pic in a face asta. Asta pentru ca, dupa cursul de nutritie specializat pe alimentatie raw pe care l-am facut, realizez ca nu toate caloriile s-au nascut egale. Ba mai mult, caloriile nu reprezinta nimic altceva decat o masura a energiei. Ele vin in forma de carbohidrati, proteine si glucide, si bineinteles, conteaza cum vin, dar si cum pleaca.

Mai putine calorii nu inseamna neaparat o alimentatie sanatoasa, si nu neaparat fac piciorul subtire (ca doar asta e pe lista tuturor de “To-Do-incepand-de-maine”… ). Ganditi-va, in extremis, ca ne-am putea hrani cu 4 Big Mac pe zi, si am fi in limita a 1500 calorii, adica un meniu hipocaloric care ar trebui sa dea rezultate vizibile, nu ?

Ei bine nu! Importanta nu este gatuirea pana la moarte a caloriilor din mancare, ci mancarea in sine, care trebuie sa fie cat mai concentrata in nutrienti. Densitatea nutritiva a mancarii ne spune ce procent din caloriile alea sunt nutrienti pentru corp. Pe care corpul le foloseste din plin, fara reziduuri, toxine, fara prea multa procesare interna.

Produsele cu densitate nutritiva mare sunt usor asimilate de organism, si il lasa plin ochi de energie si nutrienti valorosi, dupa ce mancarea a fost digerata. Ca prim pas in a recunoaste produsele cu densitate mare nutritiva, ganditi-va la:

  • Mancare raw sau gatita la temperatura joasa
  • Produse integrale, ne-procesate
  • Legume si fructe intens colorate: tot ce e rosu intens – sfecla, verde intens spre negru, (kale, alge), purpuriu – toate “berry-urile”.

–          Produse puternic alcaline, care mentin pH-ul corpului la nivel optim. Vezi lamaia.

Asa ca noi vom furniza tututor celor interesati de caloriile din mancarea noastra informatiile, dar cred ca intrebarile corecte ar trebui sa fie “ care e aportul de macro si micronutrienti din ea, si cat % din necesarul zilnic mi-l asigura ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s