Ingredientele unui smoothie de succes


DSC_7560

Tot mai multi ingroasa randurile celor ce vor sa traiasca o tzar’ mai sanatos band un smoothie verde (sau alta culoare, fiecare cu mofturile lui:) pe zi, si bine fac!

O schimbare atat de benefica, cu un efort atat de mic! –  nu cunosc nimic altceva pe lume cu impact similar in calitatea vietii noastre.

Putini dintre noi stiu insa care este secretul unui smoothie “de succes”. Sau dupa buchea cartii. (In particular a cartii de Victoria Boutenko). Pe scurt, pentru ageamii:

In general, un smoothie ar trebui sa aiba 4 componente distincte:

1. Baza – poate fi dupa caz fie un suc de fructe/vegetale, fie un lapte de nuci, fie kefir de cocos. Baza da textura si nota generala a bauturii.

2.  Esenta – de regula aici intra fructele. Proaspete sau congelate, sau un mix din cele doua, esenta bauturii ii da gustul si nota finala.  Aici o mentiune speciala trebuie data bananelor, care, mai ales inghetate, confera bauturii cremozitate deosebita, si in plus elimina nevoia de gheata (care se stie ca estompeaza gustul.. )

3. Superfoods & alti amplificatori de gust – aici intra toate superfood-urile, de la maca, goji, cacao, pana la toata gama verde ca spirulina, kelp-ul, iarba de grau, etc. Cuvantul de ordine in folosirea lor ar trebui sa fie moderatia, pentru ca efectele nu se masoara cu lingura.

Tot aici intra si grasimile de calitate  (cum ar fi uleiul de cocos, seminte de in, etc), precum si condimentele: vanilie, piper, chili (some like it hot!), lavanda, mai stiu eu ce.

4. Ultimul pe lista, dar cel pentru care eu am inca o mare slabiciune: agentul de indulcire. Fie ca e miere, agave, stevia sau o curmala, mie “fara zahar” nu-mi prea da ghes inima sa consum o bautura. Avand in vedere faptul ca fructele si legumele contin oricum in mod natural indulcitori, bine-ar fi, din nou, sa apelam la moderatie.

Reguli de aur in construirea unor bauturi perfecte nu exista, exista insa netul plin de retete pe care le puteti experimenta.

Ca nota de final, cred ca aici se aplica perfect “less is more” – putine ingrediente, bine echilibrate, dau un gust mai bun si beneficii mai mari pentru sanatate.

Si nu va fie teama sa experimentati…Chiar, voi ce smoothie pregatiti maine dimineata?

Noi la Rawmazing il facem pe cel de telina apio cu spanac si patrunjel. Un “clasic”, sa zic asa…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s